فهرست مطالب

مطالعات برنامه درسی - پیاپی 29 (تابستان 1392)

فصلنامه مطالعات برنامه درسی
پیاپی 29 (تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/09/14
  • تعداد عناوین: 8
|
  • نعمت الله موسی پور صفحات 1-4
  • محمدرضا آهنچیان*، رضا محمدی چابکی صفحات 5-26
    هدف این مطالعه، دست یابی به دلالت های نظریه آشوب برای آموزش و برنامه درسی علوم تجربی در نظام آموزش و پرورش ایران بود. بدین منظور با پیروی از روش استنباطی، نکته های همبسته با هدف تحقیق از میان منابع معتبر شناسایی شد. در این راستا، کوشش به عمل آمد تا ضمن معرفی نظریه آشوب، امکان رسیدن به توافقی غیرتحمیلی بر سر تغییرات احتمالا ضروری در برنامه آموزش علوم به میان کشیده شود. مهم ترین دستاوردهای این رویکرد، استنباط 8 ویژگی در آموزش علوم متاثر از نظریه آشوب بود. این ویژگی ها که در مقاله به طور مبسوط ارایه شد، عبارتند از: گشوده، پویا، خلاق و دگرگون؛ هیجان انگیز، غیرمنتظره، و بی تعادل؛ غیرقطعی، غیرقابل پیش بینی و غیرقابل کنترل؛ ارتباط و تعامل پویا، فعال و هم افزای عناصر و اجزاء با یکدیگر و با محیط؛ با حضور کنش گرانی با موقعیت ها، خصلت هاو استعدادهای مختلف با کارکردها و وظایف خاص؛ با کنش و رفتار انسان هایی با ظرفیت هاو توانایی خودراهبری و خودسازمان دهی؛ ابتکار عمل و خلاقیت برای مواجهه با ساخت دانش در بستر تغییرات آن به آن و تازه شونده؛ و آموزش میان رشته ای علوم.
    کلیدواژگان: پیچیدگی، نظریه آشوب، آموزش علوم، نظام آموزش و پرورش ایران
  • مهدی محمدی*، سمیه زارع صفحات 27-46
    هدف کلی مطالعه حاضر، طراحی محتوای برنامه درسی شیمی عمومی بر اساس مدل وحدت یافته علم و فناوری (بیون و رادباخ، 2004) بود. مبنای طراحی مدل برنامه درسی پیشنهادی شیمی عمومی، وحدت علم و فناوری در قالب پروژه های واحد و هماهنگ و تعدادی واحدهای مطالعه بود. روش پژوهش مطالعه موردی کیفی بود که بر اساس آن، برنامه درسی پیشنهادی شیمی عمومی، 4 سطح و 12 واحد طراحی گردید. نتایج نشان داد که: سطح اول لایه علم شیمی عمومی شامل 4 واحد، سطح دوم لایه فناوری شامل 4 واحد، سطح سوم پروژه های واحد (شامل 4 واحد) و سطح چهارم فرایند طراحی، ساخت و اجرا شامل 7 فعالیتی است که برای 4 واحد سطح 3 اعمال می شوند. با استفاده از این مدل، می توان: 1) اهداف آموزشی شش سطح طبقه بندی حیطه شناختی وعاطفی بلوم دانشجویان را تحقق بخشید 2) ازسطوح تفکر سه بعدی جانستون (1997) (حیطه های ماکروسکوپی، مولکولی، نمادی و عوامل انسانی در علم شیمی) به عنوان یک الگوی کامل مطالعاتی در فرایند یاددهی- یادگیری استفاده کرد 3) رویکردهای تلفیق میان رشته ای، چند رشته ای، فرارشتهای میلر (1385)(تلفیق محتوا، مهارت ها، فرآیندها و دنیای واقعی) را تحقق بخشید.
    کلیدواژگان: طراحی، برنامه درسی، شیمی عمومی، مدل وحدت یافته، علم و فناوری
  • عابد بدریان*، طالب عبدی نژاد صفحات 47-72
    هدف از مطالعه حاضر، بررسی تصورات ذهنی و درک دانش آموزان از ماهیت ذره ای ماده است. تعداد 80 نفر از دانش آموزان پسر پایه اول دوره متوسطه از سه آموزشگاه شهرستان اصلاندوز انتخاب و در این مطالعه شرکت کردند. برای گردآوری اطلاعات، از یک آزمون تشخیصی حاوی پنج سوال باز پاسخ و چند گزینه ای استفاده شد و پاسخ های دانش آموزان در قالب نقاشی ها و توضیحات داده شده و همچنین شرکت در مصاحبه نیمه ساختار یافته مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته های پژوهش نشان می دهد که دانش آموزان تصورات و کج فهمی های گوناگونی درباره ماهیت ذره ای ماده شامل ماهیت ماده، انبساط و انقباض مواد، خاصیت چکش خواری فلزات، منشاء رنگ فلزات، کاربرد نظریه حالت ذره ای ماده و حرکت اتفاقی ذرات گازها دارند. با توجه به بازبینی برنامه های درسی و مواد آموزشی علوم تجربی که در دستور کار وزارت آموزش و پرورش قرارگرفته است، بر پایه این یافته ها ضرورت دارد تا در سازماندهی مفاهیم مرتبط با ماهیت ذره ای ماده و مدل سازی آن ها در کتاب های درسی توجه زیادی گردد.
    کلیدواژگان: تصورات ذهنی، ماهیت ذره ای ماده، کج فهمی
  • محمد علی خسروشیری، فاطمه احمدی* صفحات 73-88
    پژوهش حاضر به منظور بررسی تاثیر الگوی تدریس تغییر مفهومی دریادگیری مفاهیم کار و انرژی و مقایسه ی آن با الگوی تدریس سنتی انجام گرفته است. شیوه ی این تحقیق از نوع شبه آزمایشی به روش طرح چهارگروهی سولومون است که جامعه ی آماری این پژوهش همه ی دانش آموزان پسر درپایه ی دوم متوسطه ی شهرستان قرچک در استان تهران می باشند که در سال تحصیلی 89-88 مشغول تحصیل بوده اند. نمونه های انتخاب شده جزء نمونه های در دسترس هستند که دو گروه برای نمونه ی آزمایشی و دو گروه برای نمونه ی کنترل انتخاب شده اند. نتایج نهایی پژوهش نشان می دهد که شیوه ی تدریس تغییر مفهومی در میزان یادگیری مفاهیم و ایجاد نگرش و اصلاح کج فهمی ها بر شیوهی تدریس سنتی برتری دارد. با توجه به ساختار الگوی تدریس تغییر مفهومی و نتایج این پژوهش، به این نتیجه می رسیم که به کارگیری این روش تدریس در آموزش مفاهیم فیزیک علمی تر بوده و تجدید نظر در محتوای کتب درسی و ساعت های آموزشی درس فیزیک لازم و ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: مدل تغییر مفهومی، یادگیری، نگرش، کج فهمی
  • سمیه لیاقت*، زهرا نیک نام، سعیده باقری صفحات 89-116
    علی رغم تاکید بر ماهیت علم به عنوان هدف اساسی آموزش علوم، تاکید متون درسی و معلمان بر به خاطرسپردن و انتقال حقایق علمی است. به دلیل وابستگی معلمان، به کتاب درسی ضروری است کتاب درسی نگاه دقیقی از ماهیت علم ارائه کند. هدف اصلی پژوهش حاضر تحلیل محتوای کتاب درسی علوم براساس ماهیت علم و تعیین میزان پرداختن به مولفه های ماهیت علم درآن است. کتاب درسی علوم تجربی سوم راهنمایی به عنوان نمونه و مقوله های ماهیت علم به عنوان ابزار تحلیل انتخاب شدند. نتایج نشان داد بخش های مختلف کتاب درسی علوم به ابعاد مختلف ماهیت علم به طور متوازن نپرداخته است، بیشترین میزان توجه مربوط به مقوله علم به منزله مجموعه ی دانش (41%) و علم به منزله پژوهش (39%) است. به دو مقوله ی دیگر یعنی علم به عنوان روش تفکر و تعامل علم با فناوری و جامعه هر کدام حدود 10 درصد و در مجموع 19 درصد پرداخته شده است که نشان از این امر دارد که دانش-آموزان با علم بیش از همه به عنوان مجموعه ای از دانش ها روبه رو می شوند و چندان دور از انتظار نیست که نتوان انتظار تفکر، نوآوری و فعالیت فناورانه از آن ها داشت.
    کلیدواژگان: ماهیت علم، آموزش علوم، تحلیل محتوا، کتاب درسی
  • علیرضا محمد نژاد*، سید مصلح کهنه پوشی، سید مسعود حسینی صفحات 117-134
    پژوهش حاضر به معرفی و بررسی سواد پژوهشی معلم و اهمیت نقش آن در کیفیت آموزش علوم پرداخته و در پی پاسخ به سوالات زیر می باشد: 1. آیا سواد پژوهشی معلمان در کیفیت آموزش علوم تاثیری دارد؟
    2. آیا معلمانی که سواد پژوهشی بالاتری دارند ابتکار عمل بهتری در تدریس دارند؟
    3. آیا بین آموزش معلمانی که دارای سواد پژوهشی بالا و پایین هستند، تفاوت معنی داری وجود دارد؟
    دراین تحقیق که به روش علی- مقایسه ای انجام شده، جامعه ی آماری 130 مورد گزارش اقدام پژوهی معلمان استان آذربایجان غربی در سال تحصیلی89/88 می باشد که 40 مورد به عنوان حجم نمونه(20نفر از معلمان دارای سواد پژوهشی بالا و20 نفر دارای سواد پژوهشی پایین)انتخاب گردید. همچنین به منظور مشخص کردن ابتکار عمل و کیفیت آموزش علوم، تدریس هرکدام از معلمان دو گروه در دروس علوم تجربی و ریاضی ابتدایی، مشاهده و نمره گذاری شدند؛ ملاک سنجش تدریس معلمان، فرم ارزیابی تدریس جشنواره ی الگوهای تدریس بوده و داده ها به وسیله ی آمار توصیفی و استنباطی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته های حاصل از تجزیه و تحلیل آماری نشان داد که سوادپژوهشی معلمان در ابتکار عمل تدریس و کیفیت آموزش علوم نقش موثر و به سزایی دارد.
    کلیدواژگان: سواد پژوهشی معلم، ابتکار عمل، تدریس، کیفیت آموزش، آموزش علوم
  • حسن شرفی* صفحات 135-162
    رویکرد تلفیقی به برنامه درسی هنر در این نوشتار به معنی آن است که ایده ها و مفاهیم آموزشی سایر دروس می تواند در خدمت یادگیری هنر قرار گیرد و می توان کاربرد مفاهیم آموزشی علوم تجربی در هنر را مطرح نمود. از این رو کارکرد اولیه هنر و نقش ثانویه و تقویتی علوم تجربی مورد تاکید است. به عبارت دیگر در ساعت هنر، مفاهیم آموزشی علوم تجربی در خدمت یادگیری هنر است، همانطورکه در ساعت علوم، هنر می تواند در خدمت یادگیری علوم باشد. دانش آموزان با به کارگیری مواد و ایده های گرفته شده از مفاهیم آموزشی درس علوم، به خلق اثر هنری در شکل هایی از هنرهای تجسمی و نمایشی، می پردازند. به این ترتیب انتظار می رود خلق اثر هنری در یک حوزه به یادگیری آن بیانجامد. به عبارت دیگرپیشرفت دریادگیری علوم ونوگرایی درتولیدهنری مدنظرقرارگیرد.در این نوشتار به منظور کاربرد بهتر رویکرد، کوشش شده است نمونه های بیشتری از تلفیق مفاهیم آموزشی علوم و هنر (راهبردهای عملی) ارائه شود. پیش از آن به منظور اغنای تفکر پژوهشگران درباره مشروعیت رویکرد، مبانی نظری رویکرد تلفیق هنر با سایر دروس بیان شده است. در عین حال اشاره ای هم به روش پژوهش شده است. مع الوصف جدول و ساختاری تهیه شده است که آموزگاران حوزه های یادگیری را در تلفیق با هنر تجربه نمایند.
    کلیدواژگان: تلفیق، هنر، علوم، پیشرفت یادگیری، تولید هنری
|
  • M.R. Ahanchian*, R. Mohammadi Chaboki Pages 5-26
    The study aimed to derive the implications of chaos theory for science education from the first hand and reliable references. By adopting inference method، the main points related to the study''s aim were recognized. Besides introducing chaos theory، the researchers attempted to discuss the possibility of reaching to a non-obligatory consistency on the possible urgent changes in science education. The most important findings of the study which are based on chaos theory are 8 inferential implications for science education. These implications which are expalained in detail include openness، dynamic، creative and multifarious; exciting، arbitrary، instable; non-absolute، unpredictable، out of control; dynamic interaction، active، additive quality among constituents and components with together and with the environment; along with actionists who have different statuses and characteristics while they have special functions and tasks; along with the action and treatment of learners who have capabilities and capacities for self-leading and self-organizing; initiation and creativity for facing with knowledge constructing in an instantaneous and renewing context for change; and interdisciplinary education of science.
    Keywords: Complexity, Chaos Theory, Science Education, Iranian Education System
  • M. Mohammadi*, S. Zare Pages 27-46
    The aim of this study was to design the content of general chemistry curriculum based on science and technology unified model of Beven and Raudebaugh. The platform for designing the model was the unity and harmony of science and technology project and some others. The research method was case study and the main output is a 4 levels-12 units Curriculum. The results indicate: The first level of the General Chemistry Science layer consistes of 4 units, the second level of the Technology layer consistes of 4 units, the third level of projects consistes of 4 units and the fourth level of design-development-implementation consistes of 7 activities for the 4 units of the third level. This model can be applied to: 1) achieve cognitive and affective domains of Six level of Bloom's Taxonomy of Educational Objectives, 2) Use Johnston’s Three-dimention Thinking Levels (areas of macroscopic, molecular, symbolic, and human factors in chemistry) as a model to study the teaching - learning process, 3) Realize Miller’s Integration Approaches of interdisciplinary, multidisciplinary, transdisciplinary (Integrating the content, skills, processes and real world).
    Keywords: Curriculum Design, Chemistry Curriculum, Content, Science, Technology Unified Mode
  • A. Badrian*, T. Abdinejhad Pages 47-72
    This study aims to investigate students’ conceptions and understanding of the particulate nature of matter. A sample including 80 high-school students who studied chemistry at the basic level (1th grade) in 3 school districts of Aslandooz city was selected and participated in the study. In the study, a test comprising five open-ended and multiple choice diagnostic questions, student's drawings, and semi-structured interviews were employed to collect data. The findings showed that students have many various and different conceptions ot the particulate nature of matter including nature of matter, condensation and expansion of matter, strike to the piece of metal, origin of color of metal, abilities to use their ideas about matter and random motion of gas particles. In the light of the study, it can be suggested that due to the Ministry of Education’s recent revisions of the science education curricula and instructional materials, further emphasis should be given to the particulate nature of matter and its modeling in related course books.
    Keywords: Student's Conceptions, Particulate Nature of Matter, Misconceptions
  • Mohammad Ali Khosroshiri, Fatemeh Ahmadi* Pages 73-88
    This research was done to assess the effectts of Conceptual Change Model on learning of work and energy concepts as compared to the traditional one. The research design is pseudo-experimental with Solomon four-group method. The population of this research includes all male students of the second grade of high school in Gharchak, Tehran, in the academic year of 1389-1389. The selected samples are from the available samples with two groups for experimental and two others for the control groups. The results of the research show that the conceptual-change method is more effective than the traditional method regarding the level of concepts learning, establishing attitudes, and correcting misunderstandings. Taking the structure of conceptual-change teaching method and the results of this research into consideration, we come to the conclusion that implementing this teaching method in teaching Physics concepts is more effective and a revsion of the contents of textbooks and hours of instruction for the subject-matter of Physics seems to be necessary.
    Keywords: Conceptual Change Model, Concepts Learning, Attitude, Misunderstanding
  • S. Liaghat*, Z. Niknam, S. Bagheri Pages 89-116
    In spite of the importance of the nature of science (NOS) as a principal goal of science education، students do not have an authentic view of NOS. Mostly، science textbooks and teachers’ emphasis are on memorizing scientific facts. Due to the teachers’ dependence on textbooks in teaching science، it is essential that these learning materials represent an accurate view of the nature of science. So NOS should be included throughout the content of science textbooks. This study conducted in order to analyzing the content of 8th grade science textbook for determining the inclusion of different aspects of the nature of science. The conceptual framework for content analysis was used in 4 aspects: a) science as a body of knowledge، b) science as a way of investigating، c) science as a way of thinking، and d) science and it''s interactions with technology and society. The results indicate science textbook has not completely and adequately addressed the categories and elements of the the nature of science. The textbook emphasizes on science as a «body of knowledge” (41%)، “investigative nature of science” (39%)، “a way of thinking” (10%) and “interaction of science، technology، and society (STS)” about 10% respectively. Findings show students meet science as a body of knowledge more than other categories. So it is expected that students can not think in good manner creatively and with appropriate interactions with technology and society.
    Keywords: The Nature of Science (NOS), Science Education, Content Analysis, Science Textbook
  • A. Mohammadnejad*, S. M. Kohne Poshi, S. M. Hoseini Pages 117-134
    This study introduces teacher's research literacy and examines its importance in promoting quality of science education and tries to answer the following questions: Does teacher's literacy research have any effect on quality of science education? Does teachers who acquired more research literacy, have more creativity in teaching? Is there a significant difference between teaching quality of teachers with greater research literacy and teachers with lower research literacy? In this study the causal-comparative method has been used and the statistical population was 130 cases of action research report which provided by teachers of West-Azarbaijan province in the academic year of 1388-89. From the population, 40 cases (20 cases with greater research literacy and 20 cases with lower research literacy) were selected as sample size. In order to studying the creativity and quality of science education, teaching of two groups of teachers was evaluated and scored. The standard for appraising teacher's teaching was evaluation form of Teaching Patterns Festival. After collecting data, it was analyzed by using inferential and descriptive statistcs. Results from statistical analysis show that the level of teacher's research literacy has a great impact on teaching science creatively and and qualitatively.
    Keywords: Teacher's Research Literacy, quality of Teaching, Science Education, Creativity
  • H. Sharafi* Pages 135-162
    In This Article adopting Integration Approach to Arts Curriculum Means that Ideas and instructional Concepts of other Lessons can be applied in Arts Education. Here, the application of Science concepts in Arts field is the main aim. The primary role of Arts and the Secondary and reinforcment roles of Science are Emphasized. In other words, during the Arts class the Science educative Concepts are used just as during Science Class, Arts concepts can be used. Student by using the Ideas, concepts and Matters from the field of Science produce artworks in the forms of Visual and Performance Art. It is expected that the production of an artwork leades to learning and even better learning of the subject. In other words, improvement in Science Learning and creativity and innovation in Arts will be occurred. In order to better use of this integrative approach Use the Better Approach, the resrarcher attempted to present practical examples of how to Integrate Science and Arts.
    Keywords: Integration, Arts, Science, Learning Achivment, Art, works